Какво е винилов сайдинг
 
Винилният сайдинг (siding) представлява изработено от поливинилхлорид твърдо покритие (плоскост, панел). Всеки сайдинг (siding) панел представлява монолитен лист PVC, на който е придадена определена форма. Дължината на панелите е от 2 до 6м, ширината – от 10 до 30см, а дебелината – от 0.96 до 1.2мм. Отделните плоскости лесно се сглобяват в секции с желаните размери. В долния си край всеки елемент има огънат в специфична форма профил, позволяващ свързване с предходния панел, а в горния край ръба е така перфориран, че да осигури закрепяне на следващата плоскост.
По форма сайдинг-панелите обикновено имитират 10- или 13-сантиметрови дъски. Традиционната за Северна Америка форма на винилните фасадни плоскости е “еловата дъска”, а за европейските страни – “корабната дъска” (формата на панелите не се отразява в маркировката им). Плоскостта може да е както единична, така и сдвоена и даже строена. Производителите и търговците наричат тази характеристика форм-фактор. Той се отбелязва в маркировката на панелите по следния начин: за единични (Single) – S, за двойни (Double) – D и за тройни (Triple) – T. Ширината на сайдинг-плоскостите се отбелязва с цифра, стояща след обозначението на форм-фактора. Винилните сайдинги дават възможност за избор както на цвят, така и на тип повърхност на облицовъчните елементи. Тя може да е релефна (имитираща специфичните шарки на дървесина от различни видове) или гладка, като последната е по-евтина.
Освен панели със стандартни размери, могат да се открият и такива с “нестандартни”, с ширина 15-16см., формите също може да са различни от споменатите по-горе. Добре е да имате предвид, че панели с еднаква форма може да се различават при отделните производители.
Външният вид на панелите на един и същ производител, но от различни серии, също може да не е напълно еднакъв.
Когато става въпрос за избор на цвят е добре да знаете, че не всички цветове са еднакво устойчиви на въздействие на слънчевите лъчи. Ако се поинтересувате от това, което се предлага на пазара, ще установите, че болшинството от производителите правят винилни сайдинги в пастелни тонове. Това е така, защото един от основните компоненти в състава на материала, отговорен за защита на цвета от слънчевата радиация, е титанов диоксид (TiO2), с интензивно бял цвят. От тук и зависимостта, че колкото по-ярък е цветът на сайдинга, толкова по-бързо ще се промени от външните атмосферни влияния. Правилото обаче си има и изключения. Някои производители предлагат серии с интензивен и в същото време дълго запазващ се цвят. Това значително покачва цената, тъй като се налага включването на скъпи пигменти, с висока стабилност на цвета.
Едно от многото предимства на сайдингите е именно разнообразието от цветове, което дава възможност за различни решения. Отделните профили за една фасада са в един или повече цветове, съчетани по избор. Така всяка сграда може да има свое оригинално излъчване и в същото време да създава стилово единство със съседните постройки.